Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Status
available
(3)
Branch
Słaboszów Wypożyczalnia
(3)
Author
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Dyk Anna
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Potrawy dietetyczne
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Odżywianie
(1)
Zupy
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(2)
Książki kucharskie
(1)
Poradniki
(1)
3 results Filter
Book
In basket
Zupy podstawą diety / Anna Dyk. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2016]. - 194 s. ; 21 cm.
Książka Zupy podstawą diety autorstwa Anny Dyk, dietetyka żywienia, nawiązuje do tzw. żywności funkcjonalnej i modnego ostatnio terminu odżywianie medyczne, którego zadaniem jest wykorzystanie czynników bioaktywnych w jedzeniu. Diety oparte na zupach bogatych w warzywa, a co za tym idzie w mikroelementy, witaminy, białka i węglowodany, jeśli skorelowane są z naszą płcią, wiekiem, wagą oraz stanem zdrowia mogą pomóc w hamowaniu procesów starzenia. Związki zawarte w dietach opartych na zupach z powodzeniem mogą być wykorzystane do walki z nadwagą, pomagając utracić zbędne kilogramy. Niektóre zupy, takie jak kapuśniak, zupy jarzynowe, warzywne, bez dodatku mięsa, mogą w krótkim czasie przyczynić się do utraty znacznej masy ciała. Autorka jednak radzi, aby diety na bazie zup stosować w dłuższej perspektywie, ponieważ utrata masy ciała powinna być bardziej powolna i stopniowana. Zawarte w tej książce przepisy oraz wiedza o ich składnikach pozwolą Ci stracić część nadwagi bez efektu jo-jo. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj zupy wykorzystasz w diecie swojej lub domowników
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Słaboszów Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
(Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka.)
(Dietetyk Lech Tkaczyk Poleca.)
To zbiór doskonałych przepisów na smaczne potrawy mogące się przyczynić do poprawy naszego zdrowia. Obok greckiego rosołu "avgolemono" - zwiększającego siły witalne i odporność organizmu - znajdziemy ciasteczka prymusa, poprawiające koncentrację i sprawność umysłu, oraz antystresowe spaghetti z warzywami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Słaboszów Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki? To mogą być objawy alergii - jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym ? podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego. Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Słaboszów Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again